20 Mart 2012 Salı

Kedinizin Koltukları Tırmalamasını Nasıl Önlersiniz???



Kediler akıllı hayvanlardır.  
Koltuğa çıkmaması ve zarar vermemesi gerektiği eğer öğretilirse, bunu gayet iyi ayırtedebilirler. 
Mesela bizim Paşa ; Koltukta örtü yoksa hayatta üstüne çıkıp oturmaz. 
Zakkum bize geldiğinde ise, böyle bir kuralın farkında değildi. Ama zamanla o da öğrendi. 
Aşağıda paylaştığım makalede, bunu kedinize öğretmenize yönelik ipucularına ulaşılabilsiniz..

Benden tavsiye: Koltuklarınızı sakın deri almayın, özellikle de kolluk kısımlarını :))


Kediniz sürekli koltuklarınızı tırmalıyor ve koltukların yıpranmasına sebebiyet mi veriyor? Kedinizin neden olduğu zarardan dolayı koltuklarınızı yenilemek zorunda mı kaldınız? Bu duruma son vermek elinizde! Bu makalemde kedinizin koltuklarınızı tırmalamasına karşı nasıl önlem alabileceğinize dair ipuçları bulacaksınız.

1- Tırmalama Tahtası: Kediler, tırnaklarını kaşıma ihtiyacı duyarlar. Bu ihtiyacı gidermek için de sert yüzeylere yönelirler. İşte koltuklarınızın sürekli tırmalanmasının nedeni
bu ihtiyaçtan kaynaklanır. Kediler için özel üretilen tırmalama tahtalarından bir tane edinmek, koltuklarınızın zarar görmesini önleme yolundaki ilk adımdır. Elbette tırmalama tahtasını almak tek başına yeterli değil. Kedinizi tırmalama tahtasını kullanmaya yönlendirmeniz de gerekiyor. Bu amaçla hazırlanmış teşvik edici kokulara sahip spreyleri kullanabilir, kedinizin sıklıkla yöneldiği koltuk kolunun yoluna bu tırmalama tahtasını koyarak kedinizin ona yönelmesini sağlayabilirsiniz. Kedinizin her tırmalama tahtasını kullandığı seferi ödüllendirmek en önemli teşviktir.

2- Farklı Yüzeylere Yönlendirmek: Kediniz tırmalama, tırmanma yani tırnaklarını kullanmak için farklı yüzeylere ihtiyaç duyarlar. Dilerseniz eski bir halı parçasını duvar ya da kapı arkasına sabitleyerek kediniz için hem tırmanma hem de tırmalama alanı yaratabilirsiniz. Tırmalama tahtalarının boyları zaman zaman kediniz için yeterli yükseklikte olmayabilir o zaman bu ikinci seçenek iyi bir tercih olacaktır.

3- Bazı kediler yüksek alanlara tırmanmayı ve tırmandıkları noktada kendilerine güvenli bir yer bulup, tepeden ev ahalisini seyretmeyi severler. Tepe noktalara ulaşmak için perdeleri ya da hassas mobilyaları kendilerine yol olarak benimseyen kedinizi durdurmak için kedinizin kendisini güvende hissedeceği ve o noktaya ulaşmak için de perde ya da mobilyalarınızı hırpalamayacağı bir alan yaratmaya ne dersiniz?

4- Mobilyalarınızı koruma altına alın. Bunun için özel üretilmiş spreyler piyasada mevcut. İçeriğinde “citronella” bulunan spreyler kedilerin mobilyalardan uzak durmalarını sağlayacaktır. Ayrıca kedinizin koltuklarınızı tırmalama alışkanlığı sonlanana kadar, koltuklarınızın özellikle köşe ve kumaş kaplı noktalarını koruma altına alacak aparatlarla kaplamak doğru olacaktır.

5- Oyuncaklar, Oyunlar… Kediler, oyun oynamayı severler. Zaman zaman kedilerin mobilya ya da koltuklarınıza yönelmesinin altında oyun oynama ihtiyacı da yatabiliyor. Sürekli ev içinde yaşayan kediler, bahçe yerleşik yaşam süren evlerde yaşayan kedilere oranla daha sınırlı oyun alanına sahiptir. Hareket alanı kısıtlıdır. Dolayısıyla hareket ihtiyacı yüksektir. Çeşitli oyuncaklar kedinizin stres boşaltmasına yardımcı olacaktır.

6- Her canlı sınırlara ihtiyaç duyar. Tıpkı sınırlar gibi alan tanımlanması da canlılar için önemlidir. Kedinizin sizin yaşam alanınızı anlamasını sağlarken kediniz için de bir alan tanımlamak, kedinizin doğru davranmasını sağlayacaktır. Kedinizin yatacağı alanı, yemek yiyeceği yeri, oyun bölgelerini tanımlayın. Yapmasını istemediğiniz bir şey yaptığında kedinizi net bir ses tonu ile uyarın. Tepki verdikten hemen sonra kedinize sevgi göstermeyin. Tavrınızı kısa bir süre daha sürdürmek, yapılan davranış karşısında sizin kızabileceğiniz refleksinin gelişmesini sağlayacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder